Άννα Κουφοπούλουτης Άννας Κουφοπούλου
Μια στήλη εμπνευσμένη από εσάς για εσάς. Η στήλη της φωνής σας για τα θέματα της πόλης μας.

Διανύουμε ακόμη μια προεκλογική περίοδο και πολλοί από εμάς έχουμε μπει στο δίλημμα του ποιον να υποστηρίξουμε τόσο στις δημοτικές όσο και στις βουλευτικές εκλογές. Οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν ήδη ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία και προσπαθούν να μας πείσουν ότι αξίζουν την ψήφο και την εμπιστοσύνη μας.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η δουλειά ενός πολιτικού είναι αρκετά δύσκολη, δεδομένου πάντα ότι γίνεται ορθά και έχει ως στόχο το κοινό συμφέρον. Ένας πολιτικός καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα τα οποία επηρεάζουν τους πολίτες και την καθημερινότητά τους. Πρέπει, λοιπόν, να διαθέτει ηγετική προσωπικότητα, να μπορεί να επιβληθεί και να μη φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες και δύσκολες αποφάσεις.

Βασικό είναι, επίσης, να μπορεί να υπερασπιστεί τόσο τον εαυτό του και τις επιλογές του, όσο και τους πολίτες, συνολικά και όχι μόνο τους ψηφοφόρους του.

Είναι πολλά τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία κάνουν έναν πολιτικό επιτυχημένο. Και πολύ περισσότερα αυτά που απαιτούνται για να χαρακτηριστεί κάποιος ως «ιδανικός πολιτικός». Δεδομένου ότι το τέλειο… σπανίζει, αρκούν κάποια βασικά χαρακτηριστικά για να μπορέσει κάποιος να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Η ομάδα της ΜΡ αναρωτήθηκε ποια δύο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά θεωρείτε ως τα σημαντικότερα σε έναν πολιτικό για να τον εμπιστευτείτε.


Ποια δύο από τα οκτώ χαρακτηριστικά που ακολουθούν κρίνετε ως σημαντικότερα και θα θέλατε να έχει ένας πολιτικός, και γιατί:

1. Να είναι έμπειρος και με παραστάσεις στην πολιτική
2. Να είναι φρέσκος, πρωτοεμφανιζόμενος
3. Να έχει οικονομική επιφάνεια
4. Να είναι ειλικρινής
5. Να έχει επιστημονική κατάρτιση
6. Να έχει εμπειρία στη διαχείριση προσωπικού
7. Να έχει εμπειρία στη διαχείριση οικονομικών πόρων
8. Να έχει «κότσια»


Κώστας Στάσης

Τα δυο πιο σημαντικά στοιχεία για έναν πολιτικό, κατά την προσωπική μου γνώμη, είναι το να είναι φρέσκος και ειλικρινής. Αρχικά, το να είναι φρέσκος και πρωτοεμφανιζόμενος είναι αναγκαίο πλέον στην εποχή μας για έναν πολιτικό, διότι χρειαζόμαστε φρέσκες ιδέες και νέους ανθρώπους, ώστε να μπορέσει η νέα γενιά να πρωταγωνιστήσει και να βγει μπροστά σε όλα τα θέματα και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία! Η ειλικρίνεια είναι εξίσου σημαντική γιατί πρόκειται για χαρακτηριστικό που λείπει από τους περισσότερους πολιτικούς της εποχής μας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην τους έχει εμπιστοσύνη και να απαξιώνει το πολιτικό σύστημα.

Άννα Κεχαγιαδάκη

Οι ηγετικές ικανότητες σε πολιτικό επίπεδο πηγάζουν από τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου και αποτελούν ένα συνδυασμό μιας φιλοσοφικής προσέγγισης και επίκτητων προσόντων. Δύο από τα κυριότερα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας πολιτικός είναι η ειλικρίνεια και τα κότσια. Ένας ηγέτης-πολιτικός που είναι ειλικρινής, είναι και ηθικά ισχυρός. Προσεγγίζει, δηλαδή, τις καταστάσεις υπεύθυνα, με ακεραιότητα, δίχως υπεκφυγές και παραπλανήσεις. Έτσι, αποκτά κύρος, αξιοπιστία και δημοτικότητα. Όσον αφορά στο δεύτερο που ανέφερα, οφείλω να ομολογήσω ότι ορισμένες φράσεις, όπως «να έχεις το θάρρος της γνώμης σου» ή «να ρισκάρεις», πιο εύκολα λέγονται παρά γίνονται πράξη. Οι ηγέτες πρέπει να έχουν, όμως, ένα ισχυρό σύστημα πεποιθήσεων για να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες προκλήσεις του άκρως ανταγωνιστικού στίβου και να παίρνουν πρωτοβουλίες, να λειτουργούν ανεξάρτητα και να μην επηρεάζονται από άλλους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ήμασταν όλοι ικανοί, με τις κατάλληλες διασυνδέσεις, να γίνουμε πολιτικοί. Μήπως, όμως, αυτό γίνεται σήμερα; Αξίζει να αναλογιστούμε…

Σταύρος Διασίτης

Ο ελληνικός λαός, απογοητευμένος από τις κυβερνήσεις που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή τη θέση, φαίνεται να ψάχνει απεγνωσμένα τα πρόσωπα που θα στηρίξει με την ψήφο του, ώστε να φέρουν μια θετική αλλαγή στα οικονομικά -κι όχι- μόνο δεδομένα. Αυτό, όμως, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η πολιτική σκηνή της χώρας στερείται ηγετικών προσωπικοτήτων, ικανών να τους εμπιστευτεί ο ψηφοφόρος. Χορτασμένος από ψεύτικες υποσχέσεις και λόγια του αέρα, ο λαός αναζητά ειλικρινείς ανθρώπους, πολιτικούς που θα κοιτάνε στα μάτια τους πολίτες και θα τους λένε την αλήθεια. Που δε θα υπόσχονται προεκλογικά πράγματα που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν, αλλά θα αντιμετωπίζουν με ειλικρίνεια την πραγματικότητα και με την υπευθυνότητα του λόγου τους θα εμπνέουν εμπιστοσύνη στον λαό. Ένα, επίσης, πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που οφείλει να έχει ένας πολιτικός, είναι η ικανότητα να εμπνέει, όχι μόνο τoυς πολίτες, αλλά και τους άλλους πολιτικούς. Η εμπειρία μιας ηγετικής προσωπικότητας στη σωστή διαχείριση του προσωπικού είναι απαραίτητη για να κερδίσει κάποιος τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων.

Ελένη Μπάνου

Μπορεί με την πολιτική να μην ασχολούμαι, αλλά θεωρώ πως μπορώ να εκφέρω γνώμη στο τι πρέπει να έχει ένας πολιτικός. Ως πρώτο χαρακτηριστικό θα επέλεγα την ειλικρίνεια, καθώς πιστεύω πως είναι το πλέον απαραίτητο. Είναι καλύτερα να πεις την αλήθεια, ότι δηλαδή «είμαι ικανός να κάνω ένα-δύο πράγματα» και πραγματικά να τα κάνεις, παρά να δίνεις φρούδες ελπίδες στους ψηφοφόρους, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια. Ως δεύτερο θα επέλεγα τα «κότσια». Είναι πολύ σημαντικό να μην χάσεις τον χαρακτήρα σου και την ηθική σου στον κόσμο της πολιτικής και αυτό απαιτεί πολλά κότσια!

Αλεξία Χρυσανθάκη

Κατά τη δική μου άποψη, ένας σύγχρονος πολιτικός θα πρέπει να διαθέτει ένα μείγμα των αναφερθέντων χαρακτηριστικών. Σίγουρα, το πιο σημαντικό είναι να διαθέτει τις κατάλληλες ικανότητες και την εμπειρία να διαχειρίζεται ορθά και με σύνεση τους οικονομικούς πόρους. Η οικονομική πολιτική μιας χώρας, άλλωστε, είναι αυτή που θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές για την πορεία της. Επιπλέον, ένας πολιτικός ηγέτης οφείλει να είναι ειλικρινής απέναντι στους ανθρώπους. Δεν είναι δυνατόν να παραμυθιάζει τον κόσμο, αποκρύπτοντας σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της χώρας ή ξεχνώντας να αναφέρει λεπτομέρειες ζωτικής σημασίας για την πορεία του τόπου, κάτι το οποίο συνηθίζεται στο πολιτικό παιχνίδι. Η ειλικρίνεια είναι μία αρετή, η οποία δε θα πρέπει να λείπει από οποιονδήποτε αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική.

Νίκος Καλλίνικος

Θα έλεγα ότι είναι σημαντικό να έχει οικονομική επιφάνεια και να είναι ειλικρινής. Έχοντας την οικονομική επιφάνεια υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να μπαίνει στην πολιτική για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη. Για την ειλικρίνεια είναι προφανής η αναγκαιότητά της. Αν ο πολιτικός είναι ειλικρινής, τότε οι πολίτες-ψηφοφόροι θα τον εμπιστευτούν, έχοντας τη γνώση για το πού βαδίζουν τόσο οι ίδιοι, όσο κι η χώρα.

Ανθή Γρηγορίου

Για να είναι αποτελεσματικό το έργο ενός πολιτικού, σίγουρα παίζουν πολλά ρόλο. Αν, όμως, έπρεπε να διαλέξω δύο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τότε το πρώτο θα ήταν η ειλικρίνεια και το δεύτερο η εμπειρία στη διαχείριση προσωπικού. Η γνώμη μου είναι πως αν ένας πολιτικός είναι ειλικρινής -κάτι σπάνιο στην εποχή μας- τότε μπορεί να κερδίσει σιγά σιγά την εμπιστοσύνη του κόσμου, παρά την όποια καχυποψία και προκατάληψη υπάρχει. Όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα, η ειλικρίνεια μπορεί να δημιουργήσει μια καλή σχέση μεταξύ πολιτών και πολιτικού. Θεωρώ επίσης μεγάλο προσόν να μπορεί να επιλέξει το σωστό άτομο για την κάθε θέση, να δώσει τις κατάλληλες αρμοδιότητες και να τους συντονίσει. Πιστεύω πως είναι κάτι το οποίο λείπει από τους πολιτικούς της εποχής μας και το οποίο, αν υπήρχε σε ικανοποιητικό βαθμό, θα μπορούσε να σταθεί ως βασικό όπλο για τη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.