Άννα Κουφοπούλουτης Άννας Κουφοπούλου
Μια στήλη εμπνευσμένη από εσάς για εσάς. Η στήλη της φωνής σας για τα θέματα της πόλης μας.

Θα έχετε προφανώς ακούσει κι εσείς αρκετούς να υποστηρίζουν με πάθος ότι ο άνθρωπος είναι το χειρότερο ζώο που φιλοξενείται στον πλανήτη. Θα έχετε, επίσης, απτά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτό το επιχείρημα. Προσωπικά, το έχω διαπιστώσει σε εκατοντάδες περιπτώσεις και συνεχίζω να το διαπιστώνω καθημερινά, διαβάζοντας ειδήσεις ή χαζεύοντας διάφορα «καταγγελτικά» ποστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ειλικρινά, προσπαθώ με κάθε τρόπο να υπερασπιστώ το είδος μου και να πείσω τον εαυτό μου ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν αρκετοί γύρω μου που με διαψεύδουν. Ντρέπομαι γι’ αυτούς. Ντρέπομαι που βρίσκουν διασκεδαστικό το να ασκούν βία εις βάρος άλλων ζώων, είτε φυλακίζοντάς τα είτε χτυπώντας τα είτε ακόμη και σκοτώνοντάς τα. Χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Απλά και μόνο επειδή εξιτάρονται στην ιδέα μιας σέλφι με την γκόμενα ή τον γκόμενο δίπλα στο κουφάρι ενός λιονταριού. Ή γιατί η όψη μιας τρομοκρατημένης βασιλικής ζαργάνας που εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά τους, ήταν πιο ενδιαφέρουσα από τη διαδικασία της γέννας, που θεωρητικά αποτελεί «θαύμα της φύσης»…

Τα φαινόμενα βίαιων συμπεριφορών απέναντι σε ανυπεράσπιστα ζώα είναι πλέον καθημερινά. Κι αυτό που έχει αρχίσει να με ανησυχεί περισσότερο από το οτιδήποτε, είναι ότι τελικά αυτοί που «τη βρίσκουν» με το να κακοποιούν ζώα είναι τελικά περισσότεροι από αυτούς που τα σέβονται. Ή απλώς οι δεύτεροι φοβούνται να ορθώσουν ανάστημα στους πρώτους. Διότι δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι δεκάδες λουόμενοι λιθοβολούσαν ένα τρομαγμένο ψάρι και δε βρέθηκε ούτε ένας να προσπαθήσει να σταματήσει τη βαρβαρότητα. Το ερώτημα σε αυτό το τεύχος λοιπόν είναι πολύ συγκεκριμένο:

Εσείς πώς πιστεύετε ότι μπορούμε να περιορίσουμε τα φαινόμενα κακοποίησης ζώων;

 

Ιωάννα Κάππου

Αρχικά να σχολιάσω ότι, εν έτει 2019, δε θα έπρεπε να υπάρχει καν αυτός ο προβληματισμός, γιατί είναι εντελώς.. πρωτόγονος! Παρόλα αυτά το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ιδιαίτερα ανησυχητικό! Αν το καλοσκεφτείς, τα ζώα είναι συνήθως το πρώτο θύμα ενός βίαιου ατόμου! Δεν πιστεύω ότι κάποιος που βλάπτει ένα ζώο σταματά εκεί. Είναι θέμα χρόνου να βλάψει και άνθρωπο. Αν υποθέσουμε ότι γινόμαστε μάρτυρες σε μια παθητική κακοποίηση ζώου (π.χ. μόνιμο δέσιμο, μη παροχή τροφής και νερού κ.α.), οφείλουμε να ειδοποιήσουμε τις αρμόδιες αρχές και να καταγγείλουμε το γεγονός! Αν πάλι είμαστε μάρτυρες σε ενεργητική κακοποίηση ζώου (π.χ. δηλητηρίαση, ξυλοδαρμός, πυροβολισμός, κτηνοβασία, κ.α.) ή θεωρούμε ότι ενώ κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, ο ιδιοκτήτης του αδιαφορεί, καλούμε επιτόπου περιπολικό της αστυνομίας.

Αν καθιερωνόταν από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές ένας έλεγχος του περιβάλλοντα χώρου και των συνθηκών που μεγαλώνουν τα ζώα με τους ιδιοκτήτες τους, θα είχαν μειωθεί κατά πολύ τέτοιου είδους περιστατικά. Δεν είναι όλοι ικανοί και κατάλληλοι για να υιοθετήσουν και να μεγαλώσουν ένα ζώο. Υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να επέμβουμε. Μη φοβόμαστε να καταγγείλουμε ακραία περιστατικά όταν υποπίτπουν στην αντίληψή μας. Αν κλείνουμε τα μάτια, γινόμαστε συνένοχοι στο έγκλημα. Γιατί πρόκειται για στυγνό και αποτρόπαιο έγκλημα!

Αναστασία Γεωργιάδου

Φαινόμενα κακοποίησης ζώων δεν παρατηρούνται μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, εντούτοις στη χώρα μας το πρόβλημα δείχνει πιο έντονο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικές πρακτικές. Αρχικά, οι αρμόδιες αρχές πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρά τους νόμους που κατοχυρώνουν και προστατεύουν τα δικαιώματα των ζώων. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ζώα χρειάζονται έντονη φροντίδα και προσοχή, όπως και ο ίδιος ο άνθρωπος. Αυτό σημαίνει, ότι όταν αποφασίζουμε την υιοθεσία ενός κατοικίδιου, θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε με ωριμότητα, υπευθυνότητα και να είμαστε συνεπείς στην εξυπηρέτηση των αναγκών του. Τέλος, είναι σημαντικό να μη στεκόμαστε αδιάφοροι απέναντι σε κρούσματα κακοποίησης, αλλά να τα αναφέρουμε αμέσως στις αρμόδιες υπηρεσίες και ει δυνατόν να καταβάλλουμε και προσωπική προσπάθεια για να αντιμετωπίζονται επί τόπου.

Χρυσάνθη Βατάλη

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας λαμβάνουν χώρα βίαιες συμπεριφορές εις βάρος ζώων από τους ανθρώπους και συχνά αυτό συμβαίνει και με αδέσποτα που τριγυρνούν στους δρόμους. Τα άτομα που βιαιοπραγούν θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο επιβάλλουν τη δύναμη και την κυριαρχία τους. Το πιο πρόσφατο γεγονός με τη θανάτωση της ζαργάνας στη Χαλκίδα με έβαλε σε σκέψεις για το ανθρώπινο είδος και τον φόβο που καταλήγει σε μίσος. Ένας από τους ιδανικότερους τρόπους να προφυλάξουμε τα ζώα από την κακοποίηση είναι όταν βρεθούμε αντιμέτωποι μπροστά σε κάποιο συμβάν, να καλέσουμε αμέσως την αρμόδια φιλοζωική και την ίδια στιγμή να επιχειρήσουμε να σταματήσουμε το περιστατικό.

Σοφία Βούρου

Θεωρώ πως οι άνθρωποι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο σε ό,τι αφορά στην κακοποίηση ζώων. Είναι γεγονός πως το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση στη χώρα μας, χωρίς όμως η τιμωρία για τους παραβάτες να έχει διαφοροποιηθεί συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν. Πιστεύω αφενός ότι θα πρέπει να αναλαμβάνουμε δράση όταν πέφτει στην αντίληψή μας περιστατικό κακοποίησης, αφετέρου ότι οι τιμωρίες θα πρέπει να είναι κατά πολύ αυστηρότερες για τους παραβάτες, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά για όποιον παρουσιάζει ανάλογες τάσεις. Αποτελεί χρέος μας να προστατεύουμε τα ζώα από την ανθρώπινη ανοησία.

Δημήτρης Μπούσουλας

Ο τρόπος που ένας λαός αντιμετωπίζει τα ζώα αποτελεί καθρέφτη της παιδείας και της καλλιέργειάς του. Συχνά, δεν ξέρουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος δράσης και γι’ αυτό είτε κάνουμε λανθασμένες ενέργειες, είτε μένουμε άπραγοι. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες απλές και βασικές πρακτικές οι οποίες μπορουν να περιορίσουν τα φαινόμενα βίαιης συμπεριφοράς από ανθρώπους σε ζώα. Ενημερωνόμαστε για τη νομοθεσία γύρω από την περίθαλψη και προστασία των αδέσποτων. Επιτρέπεται η σίτισή τους σε δημόσιους χώρους, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Υπάρχουν σχετικές αρμόδιες υπηρεσίες σε Δήμους και Περιφέρειες καθώς και φιλοζωικές οργανώσεις. Ο Δήμος υποχρεούται να συλλέγει τα αδέσποτα, να τα εμβολιάζει και φυσικά να τα στειρώνει. Ο δικός μας, μέχρι στιγμής, στειρώνει μόνο σκύλους. Σε περίπτωση που αντιληφθούμε κάποιο περιστατικό κακοποίησης ζώου, δεσποζόμενου ή μη, πρέπει να καλούμε απευθείας το αστυνομικό τμήμα της περιοχής μας ή τη δημοτική αστυνομία που έχει δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμο.

Εμείς μπορούμε να υποβάλουμε μήνυση εις βάρος του δράστη και σε περίπτωση τραυματισμού του ζώου, πρέπει να απευθυνθούμε είτε στην κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας που ανήκουμε, είτε στον αρμόδιο εισαγγελέα. Στους ίδιους φορείς απευθυνόμαστε και για τις περιπτώσεις εγκατάλειψης ή παθητικής κακοποίησης. Τα ζώα είναι όντα με συναισθήματα και αξιοπρέπεια, ακριβώς όπως και εμείς. Η ισάξια αντιμετώπισή τους θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και να εκπαιδευόμαστε γι’ αυτό το θέμα από πολύ μικρή ηλικία μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης στα σχολεία.