της Άννας Κουφοπούλου
Μια στήλη εμπνευσμένη από εσάς για εσάς. Η στήλη της φωνής σας για τα θέματα της πόλης μας.
Από τα πιο hot θέματα στο twitter, αλλά και στη showbiz, είναι αυτό των αισθητικών επεμβάσεων. Όλο και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να επέμβει στην φυσική του ομορφιά, αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά του. Όταν, όμως, η επέμβαση δεν συνάδει με το «μέτρον ἄριστον», τότε γίνεται εύκολα αντιληπτή και σε ορισμένες περιπτώσεις και αντιαισθητική.
Ίσως να είναι απλά μία μόδα αντίστοιχη με αυτή των τατουάζ, που σε λίγα χρόνια θα έχει ξεχαστεί. Ωστόσο, όσο κι αν θεωρούμαστε μια κοινωνία που έχει ξεπεράσει τα ταμπού, αρκετοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να σχολιάζουν και να κατακρίνουν τις αλλαγές που πραγματοποιεί κάποιος στην εμφάνισή του.
Μπορεί εγώ η ίδια να μην έχω κάνει κάποια αισθητική επέμβαση -ούτε να το επιθυμώ, προς το παρόν τουλάχιστον- αντιλαμβάνομαι, όμως, τους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον σε μια τέτοια απόφαση.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πλαστικές επεμβάσεις είναι ειδικότητα της ιατρικής κι ο σκοπός της ύπαρξής τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μία τέτοια επέμβαση μπορεί να καλύψει ανεπιθύμητες ουλές που προκλήθηκαν σε κάποιο ατύχημα, να βοηθήσει μια γυναίκα να ξαναβρεί τον εαυτό της μετά από μια μαστεκτομή, δηλαδή ουσιαστικά να αλλάξει προς το καλό την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου.
Παρόλα αυτά, πλέον, ο καθένας μπορεί να κάνει αισθητικές επεμβάσεις με την ίδια ευκολία που αλλάζει την γκαρνταρόμπα του και, δυστυχώς, πολλές φορές ξεπερνώντας το μέτρο, με αποτέλεσμα να προκαλεί ακριβώς το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα…
Γνώμη μου είναι ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να το κάνει για το δικό του καλό και όχι επηρεασμένος από τα «πρότυπα ομορφιάς» του… instagram… Η δική σας;
Ιωάννα Παπαθέου
Στην περίπτωση που γίνεται μετά από ώριμη σκέψη, δεν βρίσκω κάτι το αρνητικό στην αισθητική-πλαστική χειρουργική, ακόμη κι αν ο λόγος που πραγματοποιείται είναι η προσωπική ματαιοδοξία του ατόμου. Ειδικότερα, όταν γίνεται λόγος για επανορθωτική πλαστική χειρουργική, όπως η ανάπλαση μαστού μετά από μαστεκτομή, είμαι κάθε άλλο παρά αρνητική. Παρ’ όλα αυτά, όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση, καλό θα ήταν να γίνεται μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού, ενώ όριο αυτού μπορούν να θεωρηθούν οι εξωπραγματικές προσδοκίες ή η επιθυμία να διορθωθεί κάτι φυσιολογικό. Να μην είναι, δηλαδή, η ιδέα της πλαστικής εμμονή, που απορρέει από τη ναρκισσιστική ανάγκη του ατόμου να αρέσει.
Για τον λόγο αυτό, πριν τη συνάντηση με τον πλαστικό χειρουργό θα μπορούσε να προηγηθεί μια επίσκεψη σε ψυχολόγο, ώστε να ελεγχθούν οι ενδεχόμενοι προβληματισμοί του ατόμου. Συγκεκριμένα, να αποκλειστεί η περίπτωση ψυχολογικού προβλήματος που μετατρέπεται στην ιδέα μιας «δυσμορφίας» σε κάποιο σημείο του σώματος. Μπορεί, λοιπόν, η πλαστική χειρουργική ακόμα και να γυρνά λίγο τον χρόνο πίσω, αλλά καλό θα ήταν να αποδεχτούμε όλοι τόσο τη μοναδικότητά μας, όσο και τη φυσιολογική φθορά που έρχεται με τον καιρό.
Κατερίνα Νάνου
Αυτό που μας ωθεί στις εξωτερικές αισθητικές παρεμβάσεις, είναι οι επιταγές της μόδας, η εμμονή στην εξωτερική εμφάνιση ως ενδυναμωτική αξία και πρότυπα που προέρχονται από τη σκληρή βιομηχανία των media. Ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να προβεί σε μια αισθητική επέμβαση, δίχως να υπερβεί τα όρια του.
Οι επεμβάσεις διαχωρίζονται ανάλογα με την ανάγκη που προκύπτει και μας οδηγεί σε αυτές. Στη μια περίπτωση, η ανάγκη μπορεί να είναι επιτακτική και να αφορά αλλοίωση των χαρακτηριστικών μας λόγω κάποιου ατυχήματος ή κάποιου προβλήματος υγείας, π.χ. μια διορθωτική επέμβαση μετά από εγκαύματα. Σε άλλη περίπτωση, η ανάγκη μπορεί να προέρχεται από μεγάλες ανασφάλειες, ματαιοδοξίες κι έτσι η επιλογή αυτή μπορεί να μας οδηγήσει σε παρέμβαση τέτοια, που το αποτέλεσμα να μην είναι το αναμενόμενο.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες: το ιατρικό και το αισθητικό. Το ιατρικό δίνει τη δυνατότητα πλείστων διορθωτικών επεμβάσεων, ενώ το αισθητικό είναι μια τεχνική που επιτρέπει να έχουμε ένα διακριτικό μακιγιάζ σε φυσικές αποχρώσεις. Εξυπηρετεί άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες στα καλλυντικά, έχουν χάσει μερικώς ή πλήρως τις βλεφαρίδες ή τα φρύδια τους, έχουν ουλές στα βλέφαρα, τα φρύδια ή τα χείλη.
Επομένως δεν είναι τάση εποχής, αλλά μια περιποίηση που τονίζει και εναρμονίζει τα φυσικά χαρακτηριστικά του προσώπου. Η ομορφιά είναι σαν πολύτιμος λίθος. Όσο πιο φυσική είναι, τόσο περισσότερο αξίζει.
Σιμόνα Βιτάνοβα
Προσωπικά πιστεύω πως μια αισθητική επέμβαση καλό είναι να γίνεται όταν νιώθουμε πως κάτι μας ενοχλεί. Στην εποχή που ζούμε έχει μπει κατά πολύ στην καθημερινότητά μας, σε σημείο που πολύς κόσμος δεν το κάνει συνειδητοποιημένα, αλλά γιατί παρασύρεται από αυτό που λέμε «μόδα». Είμαι υπέρ στις περιπτώσεις που κάποιος θέλει να βελτιώσει την εξωτερική του εμφάνιση, για καλύτερη αισθητική κάποιων χαρακτηριστικών προσώπου ή σώματος που το έχει πραγματικά ανάγκη. Μια επέμβαση μπορεί να λειτουργήσει σαν κίνητρο για κάποιον να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του. Φυσικά καλό είναι να αγαπάμε το σώμα μας όπως μας το χάρισε η φύση.
Τατιάνα Γεωργίου
Δυστυχώς, στην εποχή που ζούμε, η έννοια «φυσική ομορφιά» έχει χάσει την αξία της, καθώς η κοινωνία έχει καθορίσει τα δικά της πρότυπα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου, καταφεύγουν σε πλαστικές επεμβάσεις -αλλάζοντας τα φυσικά τους χαρακτηριστικά- στην προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τη μάζα. Από μικρά παιδιά προσπαθούν να μας διδάξουν πως ο κάθε άνθρωπος είναι τέλειος, για κάθε ατέλεια που τον χαρακτηρίζει μοναδικό. Γιατί λοιπόν να αλλάξουμε αυτό που είμαστε, ώστε να γίνουμε αυτό που ο κόσμος ζητά;
Υπάρχουν περιπτώσεις που οι πλαστικές επεμβάσεις γίνονται ανάγκη, καθώς μπορεί να αφορούν κάποια αποκατάσταση μετά από ατύχημα, όπως και θέματα υγείας για μία βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Ο κάθε ένας από εμάς έχει την ευθύνη για τον εαυτό του και τις επιλογές του, οπότε δεν είμαι σε θέση να κατακρίνω οποιαδήποτε απόφαση παρθεί με σιγουριά και όχι από απερισκεψία. Όμως, επιτρέπουμε στη χειρουργική να επεμβαίνει στο σώμα μας ακολουθώντας μια μόδα που κάνει τον γύρο του κόσμου και καταλήγουμε να λατρεύουμε ένα είδωλο που δεν είναι ο εαυτός μας.
Μυρτώ Νικολακοπούλου
2018, η εποχή του Instagram, η εποχή των Kardashian. Η εποχή που τα κορίτσια κοιτάζονται στον καθρέφτη και μισούν αυτό που αντικρίζουν. Η εποχή που τα πρότυπα, ρίχνουν την αυτοπεποίθηση. Ζήτω οι πλαστικές! Αναμφίβολα, οι πλαστικές επεμβάσεις έχουν αλλάξει τον κόσμο. Από ιατρικής άποψης, διορθώνουν και αποκαθιστούν τη μορφή και τη λειτουργία του σώματος. Από αισθητικής άποψης, επίσης, βελτιώνουν, ομορφαίνουν και… σε «μικραίνουν». Προσωπικά, δεν διαφώνησα ποτέ με τις πλαστικές επεμβάσεις. Διαφώνησα όμως με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας πλέον -κυρίως εμείς, τα νέα κορίτσια. Δεν έχουμε φουσκωτά χείλη, δεν έχουμε αρκετά πλούσιο στήθος, δεν, δεν, δεν. Αργότερα, θα βγει η πρώτη ρυτίδα, θα χαλαρώσει το πρόσωπο, θα χαλαρώσουν τα οπίσθια. Γυμναστική και διατροφή. Εγώ αυτά θα υποστηρίζω, εκατό τοις εκατό. Αλλά πάνω από όλα να αγαπάμε τον εαυτό μας. Να αγαπάμε τις ατέλειές μας, γιατί αυτές κάνουν τη διαφορά. Είναι επιλογή του καθενός πώς θα επέμβει στο σώμα και στην εμφάνισή του. Δε θα κρίνω ποτέ, δε θα σχολιάσω αρνητικά. Ας αφιερώσουμε όλοι όμως λίγο χρόνο να αγαπήσουμε και να εκτιμήσουμε την φυσική μας ομορφιά, γιατί είναι μοναδική!